Tisza A Délvidéken | Törökkanizsa

Törökkanizsa

Tudtad-e?

nevének jelentése: olyan hely ahol egykor a kenézek laktak

a karlováci béke értelmében Kis Kanizsát 1701-ben a törököknek adták át, s ekkortól lett neve Törökkanizsa

a kastélyok városának tartják

Tallián Emil kanizsai birtokos a nagy szegedi árvízben (1879) segítette a bajbajutottakat


Törökkanizsáról


A Tisza bal partján fekvő települést híd köti össze Magyarkanizsával. 8000 fő él itt többségében szerb nemzetiségűek.


A környékén nagy mennyiségben találtak őskori és népvándorlás-kori leleteket. Első írásos említése feltételezhetően 1030-ban történt Canysa néven. 1200 körül Béla király idején Kenesdnek (a Kanizsa név legősibb alakja) említik. A 14-15. században Rév-Kanizsa néven a magyar királyok tulajdona, s a hetipiaccal rendelkező település átterjed a Tisza jobb partjára is és ebből a részből külön falu keletkezett, a mai Magyarkanizsa.

17 – 18. századra a Törökkanizsa magyarsága teljes egészében szegedi származásúaknak mondható. Letelepedésük nem egyszerre történt, több birtokról érkezett a lakosság 1770-es évekre szinte teljesen elnéptelenedett Törökkanizsára. Mária Terézia fiáról Józsefről Józseffalvának nevezik át. 1781-ben árverésen megveszi Gyurkovics Márk birtokos és innentől Bánát legnagyobb nemesi központja lesz.

A községben több kastély áll a régmúlt időkre emlékezve: Szerviczky Györgyé 1793-ból, Tallián családé és Feilitsch Fedor és a gróf Maldeghem testvérek kastélya.


A 18. század végére a község gyors fejlődésnek indul, selyemgyára, vasútállomása, iskolái, nyomdája, kórháza, szállodája lesz. 1920-ban Törökkanizsa új elnevezést kap, Új Kanizsa lesz, míg a korábbi Józseffalva Obilićevóra változik.Források


Bácskay Zoltán: Délvidéki magyar útikönyv (Budapest, 2010)

Bedécs Gyula: Szerbia a Vajdasággal ; Bosznia és Hercegovina : magyar emlékek és látnivalók (Szombathely : BKL Kiadó, 2006)

Farkas Zoltán: Délvidék és Belgrád (Budapest : JEL-KÉP Kft. , 2011)

A Tiszavirág nyomában (DKMT, 2014)

http://vajdasag.rs/T%C3%B6r%C3%B6kkanizsa

http://www.noviknezevac.rs/hun/torokkanizsa-kozseg-tortenelme/Amennyiben szeretne hirdetni, keressen minket az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Amit mindenképpen nézz meg!

Schulpe-kastély

Maldeghem-kastély

Katolikus templom

Városháza